Pabila hati mula bicara, jari jemari mula meraba keyboard komputer riba.

09 November 2011

Kenapa Berubah?

     Aku tau ada diantara kita berubah disebabkan someone. Mungkin ada juga orang yang mereka sayang, kawan, family or sesiapa je yang mereka kenal, berubah menjadi orang lain. Tak sama seperti yang kita kenal dia dulu, masa mula-mula kita rapat dengan dia. Bencikan? Sedih, menyesal pun ada. Aku pun pernah hadapi semua tu. Yeah, it's hurts a lot. Cukuplah sekali, tak nak ianya berulang.

     Someone yang kita kenal. Ada juga someone yang kita dah lama kenal, yang dulunya baik, ramah dengan kita, selalu tegur kita, but now? Ianya sungguh berbeza. Kita dengan dia dah macam tak pernah kenal. Padahal dulu kemain baik lagi. Ada juga perasaan rindu dekat dia, sedih, rasa nak tegur dia, tapi kita je tak berani. And kadang-kadang kita terfikir, adakah dia rasa apa yang kita rasa? Perasan apa yang kita perasan? Yes, some of them rasa apa yang kita rasa and some of them are not. Heartless, terus berubah.

     Macam mana pula dengan someone yang baru kita kenal? Aku paling tak suka benda ni. Sekarang ni kan macam-macam sosial network, macam Twitter, Facebook, Tumblr and macam-macam lagi. Mesti kita banyak buat kawan kan? Mesti kita dah jumpa bermacam jenis ragam manusia. Barulah kita tahu, bukan kita sorang je yang bernasib baik/tak bernasib baik, orang lain pun macam tu juga. Back to the point, mesti kita dah ada best friends on internet kan? Or kawan baru dekat internet. Yes, apa yang aku cuba nak bagi tahu ialah bila dah dapat kawan baru, mula-mula kita baik dengan dia, hari-hari tegur, hari-hari chatting, mesra macam dah dengan kawan lama. Disebabkan hari-hari tu lah, semua benda berubah. This is so fucking internet duh. We will meet with a lot of people. Tiba-tiba je kawan baru yang kita kenal tu dah macam tak nak layan kita, tak nak kawan dengan kita, layan pun macam nak tak nak. Sebab? Sebab dia dah ada kawan baru. Maybe someone yang better than kita. Don't you hate that when we are started to love someone, they are suddenly leave us, just like that! Love is not only about lovers, it is about friends too. Sayang dekat kawan kadangkala lebih besar ertinya daripada sayang akan kekasih you know? If you ever experienced this, you will know what I felt. Maybe kita hanya berkawan dengan mereka di internet, we don't even know them in the real life isn't? Some people tak campur adukkan real life dia with life on internet. Bila dia sedih dengan orang sekelilingnya, dia still ada kawan on the internet. You know what? Some strangers are better and more good than our "friends" in real life? I ever met with those strangers btw. Kita sendiri tak sangka benda ni, but ada juga yang bercinta melalui internet. Bak kata orang, falling in love at the first sight lah katakan. Hahaha who doesn't? And yeah, mereka berubah. Maybe dia tak rasa apa yang kita rasa. For me, aku lebih pentingkan kawan. Tak kesah aku kenal kau kat mana, berapa lama, once we are friend, kita tetap berkawan. Lepas tu, kita jumpa orang lain, be a friend, and nak ke benda yang sama terjadi? They leave us again? Aku harap sangat, once aku dapat kawan, aku nak kawan dengan mereka sampai bila-bila. Ingat bercinta je tak kenal umur? Tak kira jarak? Tak kira bangsa? Berkawan pun sama lah.

     And lastly, maybe it is our own fault. Maybe kita yang berubah. Why? Because they were too. Maybe kita je yang tak perasan semua tu jadi. The main problem is ego kita. Masing-masing menjulung ego masing-masing. Nak orang je tegur kta dulu, nak orang je jaga perasaan kita. Kita pun kena fikirkan pasal perasaan orang lain juga. Jangan disebabkan ego je, kita akan menyesal suatu hari nanti. I told you.

     So, tak kesah dalam persahabatan ke, percintaan ke, setiap individu mesti memainkan peranan masing-masing. Letak ego jauh-jauh. kurangkan angkuh, kurangkan rasa cemburu. Dengan semua ni, kasih sayang kita for someone tu boleh bertambah. Kita tengok dia ambil berat pasal kita, dia tengok kita ambil berat pasal dia. Tak ke benda tu boleh menguatkan sesuatu perhubungan dan kasih sayang? :) Jangan pentingkan perasaan kita je, perasaan orang lain pun kena jaga tau.

The conclusion for me: Kawan? Yeah, selamanya berkawan :)

Yang ikhlas,
Akbar Azman :D

17 comments:

mia.azlin said...

yes, i know how does it feel. :'(

hananihalid said...

bismillah.
just want to share,,

"selemah-lemah manusia ialah orang yang tak boleh mencari sahabat dan orang yang lebih lemah daripada itu ialah orang yang mensia-siakan sahabat yang telah dicari..."
[saidina Ali RA]

i like the way you write.
but it will more beutiful if you just replace kawan to sahabat.
and its wonderful !
^^
just a comment :) do follow..
wassalam

AkmaLaili ^^ said...

Ye , selalu rasa mcm tu . tapi bila kita je yg nak kene jaga perasaan dia . dia pulak buat kita mcm hamba die . entah kna bila dia mcm tu pun sye tk kisah . sekrg ni baru sedar kot . dia sendiri cakap sye peniru . kitrng kawan dlm beberpa hari , dh gaduh balik . dia yg slah . sye yg kene mintak maaf ke ? sellu mcm tu . bila sye ckp bnda betul dia ckp sye ni memburuk kn nme dia pulak . tak fhm dengn dia . such annoying :/

INTAN :D said...

People changed :) Just remember, a friend in need is a friend indeed. What i hope is, kita still contact tautau :) Hehe. Even kita kawan muka buku, muka tembok ke, tetap kawan :D Heee

alia said...

nice .. suke2 .. dtg la ke blog sy :D

Pikod's :) said...

People are not perfect . It's a Fact that we can't never deny :')

nik farina aishah.... :) said...

yupp betul ,someone can change because he or she meet a new friends just like that . rase sedihh tapi nk buat macam mana kawan kan . :)walau kita jumpa kawan tu kat twitter , fb , blog or mana mana je la asal niat nk berkawan kene ikhlas . :)

izzad b* said...

yap!tapi semua akan berubah :)

pelangi sepi said...

dah jadi lumrah hidup semuanya akn berubah

Nur Syazana said...

yeah. Kadangkadang sampai putus kawan sebab lebih pentingkan kekasih. friends are for eternity.

Anonymous said...

Why so accurate? Haih. Hahah.

Jy ヾ(。・ω・。) said...

You helped me to speak my mind and heart,this is absolutely true.Pasal kawan internet and real life tu,dulu memang chat,joke and stuff,lepas tu semua benda hilang,i'm having that right now,before this and maybe,sooner or later,it'll happen again.I don't want it to repeat all over again tapi entahlah,nasib kot :(

Normah Alias said...

sadis betul..

Jokeonsalo said...

hye,i follow ur blog..i visit ur blor..for me,u hv a nice blog..btw,come visit and follow back my blog at jokeojeonsalo.blogspot.com

Akeyla Frr . said...

:( Bila keba nak update lagi......................... y__y

Syira Rara said...

hai sy bru follow blog awak..nnt senang2 singgah la blog sy..klau sudi jd la 1 of my followers yg x berapa nak ramai tu..hehe (^_^

Nasiha Gaberan said...

mula2, aku kenal kau, dekat azzam.ning.com. ahahaha. well, lama x tegur kau. :) HAII KEBAA