Pabila hati mula bicara, jari jemari mula meraba keyboard komputer riba.

26 June 2014

Berkawan Pun Ikut Orang

To be in a friendship is not easy, but make it easy. Kalau kawan kawan kau tak suka kau berkawan dengan orang yang mereka tak suka, it depends on you. Perlu ke kau tak berkawan dengan orang lain sebab "kawan kawan" kau yang lain tak bagi berkawan? Tak perlu. Asalkan dia yang kawan kawan kau tak suka tu treat you nicely, don't tell you shit and all, or even help you, all is well. Keep on being a friend of him/her. Because at the beginning of a friendship, you can't tell who is the real one.

Even if they are your real friends at the moment, they won't stop you from being a friend of everyone. Kalau kau berkawan dengan orang yang mereka tak suka pun, paling paling kau kena menganjing je.

"Untung la kawan dengan dia."
"Dah ada kawan baru jangan lupa kitorang. Haha."

Kalau kawan kawan kau perli dia pun, kau buat bodoh je because you know they are joking around even they dislike him/her.

Kau pilih lah sendiri. Pilih kawan yang macam mana kau nak berkawan.

1) Yang halang kau berkawan dengan orang lain hanya sebab mereka tak suka seseorang ni, yang selalu cakap buruk pasal orang lain.

ATAU

2) Yang tak kisah kau berkawan dengan orang yang tak suka dia sebab dia tahu, kau berkawan dengan dia tu ikhlas.

Tolong jangan jadi seseorang yang- kau berkawan dengan seseorang tapi bila kau tahu kawan kawan kau yang ramai tu tak suka dia, kau pun ikut tak suka dia. Even kau dengan dia takda masalah apa apa. Tu yang menjadikan situasi kutuk belakang berlaku. Kau tak suka, jangan kawan langsung. Daripada berpura pura. You will hurt people even more. Jangan takut hilang ramai kawan sebab satu kawan. Yang ramai belum tentu damai, yang sorang tak mustahil penyayang.

I have been experienced so much things in friendship. I gave up once. Aku kecilkan persekitaran kawan kawan aku. Biar orang kata aku tak ramai kawan, most importantly, I know who the real ones.


ATAU SITUASI LAIN-

Kau tak berkawan dengan kawan kawan kau punya kawan sebab kau dengan kawan kau ada masalah.  

8 comments:

Miera..... said...

That's great Keba... Kawan kena ikhlas...

shuhaizaa radzi said...

be a good friend..

krung krungx said...

bnyaknya entry kamu tahun 2010
please teruskan ber blogging ~

hanis suhana said...

ada jeh abang keba yang berkawan cuba nak amek "benefits" jeh. btw, nice entry bro !

Irfan said...

Bro, aku pun ada masalah yang sama pasal kawan. Aku ingatkan pasal "kawan" ini macam pelik bagi lelaki tetapi bukan. Aku harap aku dapat bercakap dengan kau pasal ini. Maybe boleh email aku? efhunn @ gmail (.) com

Nur Masyitah Bling said...

gua tol2 agree ngn keba nyer perkongsian about "friend" nih.. nice job. keep it up bro =_

Nursyamimi Nazlan said...

Style

Auni Athirah said...

hahahahah thanks bang keba for the advice even tak seberapa ahahah . the best advice 'bout friendship :')